Bardejov má 300 miest pre ľudí, ktorí si dávku budú musieť odpracovať

17.06.2014 Bardejov

Bratislava/Bardejov 17. júna (TASR) – Vyše 500 ľudí, ktorí v Bardejove poberajú dávku v hmotnej núdzi, neprejavilo doteraz záujem o to, aby si ju odpracovali. Mesto sa rozhodlo, že prácu od 1.7., odkedy si dávku budú musieť povinne odpracovať, ponúkne len okolo 300 jej poberateľom.

"Prácu vieme poskytnúť na základe svojich technických možností, týchto ľudí osloví bardejovský Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Zapojiť sa môžu do rôznych prác na údržbe a úprave verejného priestranstva, zelene, pomáhať pri likvidácii nelegálnych skládok komunálneho a stavebného odpadu, pri údržbe miestnych cintorínov, ale aj pri rôznych kultúrnych, či športových podujatiach," priblížila Jana Jaščurová, referentka personalistiky Kancelárie primátora Bardejova.

Mesto uzatvorí dohodu s ÚPSVaR, avšak poberatelia, ktorým ponúkne prácu na základe tejto dohody, nedostanú žiadny príspevok. Povinnosťou týchto ľudí je opracovať si 32 hodín mesačne, aby mali aj naďalej nárok na dávku v hmotnej núdzi.

Niektorí evidovaní na úrade práce popri dávke poberajú aj príspevok, v takom prípade sú povinní odpracovať si raz toľko, teda 64 hodín mesačne.

"Zamestnávame takto 278 ľudí, od mája dostali prácu na obdobie šiestich mesiacov, ide o uchádzačov evidovaných na úrade práce už vyše roka, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi," povedala ďalej Jaščurová. Spomedzi nich je, ako upozornila, 60 takých, ktorí môžu poberať aktivačný príspevok 62 eur z úradu práce, keďže za posledných 24 mesiacov neboli viac ako 2-krát zaradení do toho istého projektu, odpracovať si však musia 64 hodín mesačne.

"Ďalších 218 ľudí už 2–krát po sebe na aktivačných službách pracovalo, a preto sme ich zamestnali na základe zákona o obecnom zriadení, podľa ktorého pre nich zabezpečujeme verejnoprospešné práce a dostávajú tiež príspevok 62 eur," dodala.
 

Vyberte región